szybkie ciasto serowo – jabłkowe bez pieczenia

5452

składniki na masę serową:
800g tłustego twarogu
100g masła
1 szkl cukru
1 szkl mleka
2 budynie śmietankowe

składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe

dodatkowo:
2  duże paczki herbatników
polewa czekoladowa
wiórka kokosowe

wykonanie:
Blachę o wymiarach 33×22 wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników.

Miksujemy zmielony twaróg z masłem i cukrem. Budynie mieszamy ze szklanką mleka i wlewamy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna.Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta. Gorącą wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i prażymy na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy galaretki dokładnie mieszamy, aby  się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wykładamy na herbatniki, którymi przykryliśmy masę serową. Wierzch masy jabłkowej przykrywamy warstwą herbatników. Ciasto schładzamy. Polewamy czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here