domowy chleb pszenny – tostowy

2495

składniki:
40 g drożdży
300 g maślanki
1 łyżeczka cukru
500 g maki pszennej
25 g oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli

wykonanie I:
Do rondelka wlewamy maślankę, dodajemy drożdże, cukier mieszamy i podgrzewamy w temp. 37 st. C. przez ok. 1 min. Do dużej miski wsypujemy mąkę robimy pośrodku wgłębienie, wlewamy wymieszane drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min./możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka „hak”. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie przekładamy do natłuszczonej formy /keksówki o długości 30 cm/ i pozostawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia. Pieczemy w 200 st.C. przez ok 35 min.

wykonanie II:
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy drożdże, maślankę i cukier, podgrzewamy 2 min/37st.C/obr.1. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 2 min./Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy /keksówki o długości 30 cm/ i pozostawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia. Pieczemy w 200 st.C. przez ok 35 min.chleb_tostowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here