sernik z czekoladowym ciastem kruchym

2066

składniki na czekoladowe ciasto kruche:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g kakao
100 g cukru
80 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Do mąki dodajemy kakao, cukier, proszek do pieczenia, jajko i mieszamy nożem. Dodajemy masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ok. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka i schładzamy w zamrażalniku. Pozostałym ciastem wylepiamy dno foremki/ tortownicy ok. 28 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja ciasto podpiekam przez ok. 10 min w 180 st. C.  przed wyłożeniem masy serowej.

składniki na masę serową:
750 g sera białego, zmielonego
150 g masła, miękkiego
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem kryształem i z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, a następnie stopniowo ser i budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. dodajemy je do masy serowej i mieszamy. Gotowa masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierz ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Następnie pozostawiamy sernik w piekarniku na ok. 5 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here