tiramisu bez jaj

1327


składniki:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki amaretto
1 szkl mocnego naparu (z 1 łyżki kawy rozpuszczalnej)
3 łyżki kakao
2 małe opakowania podłużnych biszkoptów

wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzamy następnie dodajemy do niej 3 łyżki amaretto, mieszamy. Śmietankę kremówkę wstawiamy na ok. 5 min do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru a następnie dodajemy ubitą śmietankę i całość miksujemy. Biszkopty jeśli zachodzi potrzeba łamiemy na mniejsze kawałki, zanurzamy w kawie, tak aby nasiąkły ale się nie rozpadały. Układamy na dnie pucharków, posypujemy lekko kakaem, nakładamy po łyżce serka, posypujemy lekko kakaem. Następnie układamy warstwę namoczonych biszkoptów, posypujemy kakaem, rozsmarowujemy pozostały serek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przed podaniem wierzch posypujemy kakaem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here