pierniczki na choinkę

2374

 

składniki:
600 – 650 g mąki pszennej
300 g miodu
100 – 150 g cukru
125 g masła
1 jajko
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

Zapraszam do pooglądania krótkiego filmiku jak upiec pierniczki:

Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki.  Wałkujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 min. w temp. 175 st.C. Po upieczeniu, wykładamy na kratkę do ostudzenia i przekładamy do puszki lub słoja.

rada:
Przed wałkowaniem ciasto watro schłodzić 1-2 godz. w lodówce. Schłodzone jest bardziej elastyczne.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here