RSS

domowy makaron

Grudzień 20

makaronskładniki:
400 g mąki
2 jajka
ok. 100 g wody
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy jajka, sól. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę, aż będzie elastyczne.
lub
Składniki przekładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Gotowe ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je jak najcieniej i kroimy w kształty jakie chcemy nitki, łazanki itp. Gotowy makaron wkładamy do wrzątku. Ugotować al dente.

 

Posted by on 20 grudnia 2014 in dania główne, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *