kluski z makiem

2027

składniki na masę makową:
200 g maku
1 łyżka masła
3-4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
70 g zmielonych migdałów

wykonanie:
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 12 godzin do namoczenia. Następnie odsączamy na gęstym sitku i mielimy dwukrotnie. Do zmielonego maku dodajemy masło, miód i migdały. Wszystko razem mieszamy.

składniki na ciasto:
125 g ciepłej wody
280 g mąki
2 jaja
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienkie placki i radełkiem kroimy na ukośne romby. Zostawiamy na ok. 30 min. do obeschnięcia ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Ugotowane kluski odcedzamy i mieszamy z masą makową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here