spaghetti carbonara

1628

składniki:
500 g makaronu spaghetti
200 g boczku wędzonego
2 żółtka
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
300 ml śmietanki min 18%
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
bazylia, oregano

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy parmezan. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem. Zmniejszamy gaz. Wlewamy masę żółtkową i dokładnie mieszamy z makaronem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Podgrzewamy jeszcze przez chwilkę, uważając, aby sos zbyt się nie ściął.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here