pralinki jaglano kokosowe

1891

składniki:
150 g kaszy jaglanej
250 g wody
100 g wiórków kokosowych
60 g miodu
2 łyżki soku z cytryny
20 g oleju
250 g wody
1/3 łyżeczki soli
dodatkowo:
suszone morele, zmielone orzechy, wiórki kokosowe

wykonanie:
Kaszę zalewamy wrzątkiem a następnie odcedzamy na gęstym sitku w celu pozbycia się goryczki. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, sól i gotujemy przez ok. 12-15 min. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do ciepłej kaszy dodajemy olej i mieszamy. Na patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, dodajemy je do naczynia z kaszą, dodajemy miód i sok z cytryny, wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Do środka każdej kuleczki możemy dać np. kawałęk suszonej moreli lub orzecha. Obtaczamy w wiórkach bądź zmielonych orzechach. Odstawiamy do wystygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here