RSS

cannelloni z mięsem mielonym

Styczeń 10
cannelloni z mięsem mielonym


składniki:

10 rurek makaronowych cannelloni
mięso mielone
sos pomidorowy
sos beszamelowy
50 g sera żółtego – startego

składniki na farsz mięsny:
400 g mięsa mielonego
10 g masła
1 cebula – posiekana
1 jajko
1 ząbek czosnku – posiekany
sól
pieprz

wykonanie:
Do mięsa dodajemy jajo, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masła, cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy mięso, mieszamy podsmażając przez ok. 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą.

składniki na sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku – posiekany
1/2 dużej cebuli – pokrojona w kosteczkę
1 gałązka selera naciowego – umyta i pokrojona wraz z liśćmi
1/2 garść świeżej bazylii – umytej i drobno pokrojonej
1 szczypty cukru
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i podsmażamy. Dodajemy cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz cukier. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym i mieszamy.

składniki na sos beszamelowy:
35 g masła
1/2 l mleka
35 g mąki
1 szczypty gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty. Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i szczyptę soli, mieszamy.

faszerowanie makaronu:
Pozostałą część sosu pomidorowego rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Rurki faszerujemy mięsem i układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym, dokładnie rozprowadzając. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C z termoobiegiem przez 30-40 minut.
Gotowe można polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać odrobinką sera.

 

Posted by on 10 stycznia 2015 in dania główne, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *