kokosowe kuleczki a’la raffaello

2438


składniki:

1 szkl cukru
1/2 szkl wody
200 g wiórków kokosowych
250 g mleka w proszku
250 g masła (ja dałam 100 g)
2 wafle (drobno pokruszone)
migdały (tyle ile wyjdzie kuleczek a to trudno określić bo w trakcie robienia nie wiem dlaczego ale masy bardzo szybko ubywało ;))

wykonanie:
Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej cukier i ostudzamy. Do ostudzonej wody z cukrem dodajemy połowę wiórek, mleko w proszku, masło i pokruszone wafle. Wszystko dokładnie mieszamy (mikserem) i schładzamy w lodówce tak ok. 15 minut z powodzeniem wystarczy. W trakcie schładzania masy sparzamy migdały (zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 min) i obieramy ze skórek (gdyby nie chciały schodzić pomoczyć dłużej). Z masy formujemy kulki wielości orzecha włoskiego. W środku każdej umieszczamy migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Gotowe schładzamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here