domowa chałka

1463

składniki:
1 jajko
1 żółtko
150 g mleka
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g drożdży
100 g miękkiego masła
520 g mąki
1 łyżeczka soli
białko do posmarowania

wykonanie:
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy, żółtko, jajko, mleko, mieszamy 4 min/37 st.C/obr. 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 4 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, z każdej formujemy po trzy jednakowe wałeczki i zaplatamy 2 warkocze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min do ponownego podrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st.C. przez ok. 25 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here