masa cukrowa do dekorowania tortów, ciast i ciasteczek

2794

składniki:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą niech namoknie, musi się całkowicie rozpuścić. Cukier puder rozdzielamy na 2 części. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby lekko podgrzewamy mieszaninę ale nie doprowadzamy do zagotowania. Taką ciepłą mieszaninę wlewamy do jednej części cukru pudru i wymieszamy łyżką. Następnie powoli dosypujemy druga część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru pudru i stanie się elastyczna, możemy również dodać barwnik. Z gotowej masy formujemy to co chcemy tak jak z plasteliny. Świetny sposób na dekorowanie tortów, ciast i ciasteczek nie tylko na specjalne okazje.  Masę zawiniętą w folię można przechowywać w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here