ciasto kora brzozy vel kora orzechowa

13839

składniki na ciasto:
8 białek
2 łyżki mąki
160 g cukru
3 żółtka
100 g orzechów włoskich posiekanych
100 g orzechów włoskich zmielonych
100 g wiórek kokosowych
50-100g rodzynek
1 łyżka maku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy pozostałe wymieszane składniki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy do dwóch foremek (ok.22x32cm, miara dna foremki) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy. Pieczemy w ok. 170- 180 st.C. przez ok. 30-40 min., odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych foremek to można również podane składniki podzielić na pół i upiec dwa osobne blaty.

składniki na krem i dodatki:
300 ml syropu z brzoskwiń (z dużej puszki, brzoskwinie na wierzch ciasta)
250 ml wody
3 łyżki cukru lub do smaku
5 żółtek
2 budynie waniliowe
300 g masła
2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub wiśniowych
ok. 125 ml mocnego naparu z kawy (wystudzony)

wykonanie:
Syrop zagotowujemy z cukrem. W wodzie dokładnie mieszamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (można przykryć folią spożywczą). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
brzoskwinie z syropu (1 puszka brzoskwiń)

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do tężejącej galaretki i mieszamy.

Na wystudzony blat ciasta układamy warstwo: 1/2 część kremu, delicje namoczone w kawie i drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, smarujemy ok. 2-3 łyżkami odłożonego kremu, na który wykładamy tężejącą galaretkę wymieszaną z brzoskwiniami. Całość wkładamy do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here