RSS

ciasto kora brzozy

Styczeń 15
ciasto kora brzozy

kora_brzozyskładniki na ciasto:
2 łyżki mąki
8 białek
1 szkl cukru
3 żółtka
po 200 g posiekanych orzechów i rodzynek
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka maku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Podane składniki dzielimy na 2 porcje i pieczemy osobne 2 blaty ciasta. Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.  Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C. przez ok. 40 min., odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na krem i dodatki:
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 budynie waniliowe
250 g masła
2 opakowania delicji wiśniowych
1/2 szklanki naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (wystudzony)
2 szkl wody
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wody. Brzoskwinie kroimy i mieszamy z tężejącą galaretką. Żółtka mieszamy z budyniami i 1 szkl wody. Syrop z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i zestawiamy z ognia. Następnie do syropu wlewamy zawiesinę z żółtek, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy i ucieramy z masłem.

Na wystudzony blat ciasta układamy warstwo: 1/2 część kremu, delicje namoczone w kawie i resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na który wykładamy tężejącą galaretkę wymieszaną z brzoskwiniami. Całość wkładamy do lodówki.

 

Posted by on 15 stycznia 2015 in ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *