ciasto leśny mech – trochę zieleni w środku zimy

2045

składniki na ciasto:zielony_mech
2 szkl mąki krupczatki
1 szkl cukru
3 jajka
1 i 1/3 szkl oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego szpinaku – rozdrobnionego

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy a następnie mocno odciskami.  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej ciągle mieszając. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a na koniec dodajemy szpinak, i dokładnie mieszamy wszystkie składni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę aby ostygło.

składniki na krem i dodatki:
250 g serka mascarpone
1/2 puszki mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
czerwone owoce do dekoracji np. maliny, grant, wiśnie, żurawina…

wykonanie:
Serek miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy mleko i miksujemy na puszystą masę. Masę schładzamy w lodówce.
Wierzch ciasta ścinamy i kruszymy. Na ciasto nakładamy krem, posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy i dekorujemy owocami. Również boki ciasta możemy posmarować kremem i oprószyć ciastem. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here