RSS

szybka napoleonka na krakersach

Styczeń 15
szybka napoleonka na krakersach

składniki:kremowka_krakers
5 szklanek pełnego mleka
200-250 g masła
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 duże opakowania krakersów
cukier puder do posypania

wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę krakersów.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 4 szklanki mleka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wkładamy masło i zagotowujemy.
Do osobnego naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę , żółtka oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy.
Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy drugą porcję krakersów. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

 

Posted by on 15 stycznia 2015 in bez pieczenia, ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *