ciasto królewiec

4549

składniki na ciasto miodowe:
300 g mąki
150 g cukru
1 jajo
150 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy a następnie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy cisto na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
200 g  masła
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy na przemian żółtka i cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do utartych jaj, delikatnie mieszamy łyżką. Gorące, roztopione masło wlewamy do masy i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez ok. 30 min.

składniki na krem:
200 g cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
125 g masła

wykonanie:
Z 1/2 l odlewamy 1/2 szklani. W 1/2 szkl mleka mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie wlewamy mieszankę mleka z mąkami, zmniejszamy gaz i gotujemy do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Gorącym kremem przekładamy ciasta: Ciasto miodowe, krem, biszkopt, krem, ciasto miodowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Mi najlepiej smakuje po 2-3 dniach 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here