RSS

naleśniki z mięsem i fasolą

Styczeń 17

nalesniki_z_fasolaskładniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
100 g mleka
250 g wody
30 g oleju
1/2 łyżeczki soli

wykonanie ciasta:
Do naczynia przekładamy wszystkie składniki, mieszamy a następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy naleśniki na złoty kolor.

składniki na farsz:
400 g mielonego mięsa
200 g cebuli
1 papryczka chili bez pestek
30 g oleju
600 g pomidorów z puszki, pokrojonych
140 g kukurydzy z puszki
120 g czerwonej fasoli z puszki
1 papryka
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, zioła prowansalskie i przyprawa do gyrosa do smaku, cary opcjonalnie

wykonanie farszu:
Cebulę, paprykę i papryczkę chili siekamy, przekładamy na patelnie i z dodatkiem oleju dusimy przez ok 3 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy i fasoli. Gotujemy mieszając przez ok 10 min. Dodajemy fasole oraz kukurydzę i dusimy przez ok. 5 min.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy. Możemy posypać serem żółtym, zapiec lup podsmażyć na patelni.

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *