kotlety z królika

2805

składniki:kotlety_krolik
500 g mięsa króliczego bez kości
1 czerstwa bułka
1 jajo
1 cebula
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
sól, pieprz
sezam do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Mięso, bułkę i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz cząber. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w sezamie. Na patelnię wlewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika.

Podajemy np. z ziemniakami i startymi burakami ćwikłowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here