RSS

serowe pączki (oponki)

Styczeń 25

oponki1
składniki:

500 g sera
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szk cukru
szczypta soli
4 jajka
2 łyżki śmietany lub 1/2 kostki margaryny
1 kieliszek alkoholu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy. Następnie na stolnicę wsypujemy mąka i dodajemy wymieszaną masę serową. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy obustronnie na głębokim tłuszczu (smalec, olej) w temp. 220 st. C. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *