szarlotka mojej mamy – smak dzieciństwa

5591

składniki na ciasto:
4 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 jaja
2 łyżki śmietany
szczypta soli

wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy dodajemy masło i nożem siekamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy jaja i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 160 st. C na rumiany kolor.

składniki na nadzienie:
1000 g obranych kwaśnych jabłek
200 g purre z dyni
2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie cukier do smaku

wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych otworach. Przekładamy do rondla i smażymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do usmażonych jabłek dodajemy purre z dyni oraz cynamon (opcjonalnie cukier).

Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here