faworki wg przepisu Magdy Gesler

3015

składniki:
600 g mąka
200 g cukru
15 żółtek
6 łyżek śmietany
2 łyżki smalcu
2 łyżki spirytusu
1 łyżka araku
500 g smalcu do smażenia
100 g cukru pudru do oprószenia
wanilia do oprószenia

wykonanie:
Smalec ucieramy do konsystencji śmietany. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Następnie kroimy paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy. Partiami smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Wykładamy na talerze wyścielone ręczniczkami papierowymi. Gotowe oprószamy cukrem pudrem z wanilią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here