rolada z wafla – pyszne wafelki

9323

składniki:
1 galaretka wiśniowa
2 listki wafla
masa z herbatnikami
masa orzechowa

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl wody i odstawiamy do zastygnięcia.

składniki na masę z herbatnikami:
30 szt herbatników (3 małe opakowania)
1 szkl mleka
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru

wykonanie:
Herbatniki mielimy. Mleko gotujemy z cukrem i kakaem a następnie dodajemy herbatniki. Wszystko razem mieszamy. Gorącą masą smarujemy wafle.

składniki na masę orzechową:
50 g orzechów włoskich
100 g masła
5 łyżek mleka
1/2 szkl cukru pudru

wykonanie:
Mleko doprowadzamy do zagotowania się, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem a następnie łączymy z ostudzonymi orzechami.
Każdy wafel smarujemy gorącą masą z herbatnikami aby wafle zmiękły, następnie chwilkę odczekujemy aby masa ostygła i na nią  rozsmarowujemy masę orzechową. Galaretkę kroimy w paski i nakładamy na brzeg wafla. Zwijamy rolady. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here