drożdżówki z makiem i serem – przepis z zeszytu mojej mamy

4316


składniki:

1000 g mąki
6 żółtek
1 jajo
15 dag drożdży
500 ml mleka
5 łyżek oleju
15 dag cukru
1 cukier waniliowy

dodatkowo: gotowa masa makowa (ja użyłam masy z Tesco) i masa serowa

wykonanie:
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i 1-2 łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtak i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i utarte żółtka oraz pozostałe letnie mleko. Wszystko wyrabiamy przez ok. 15 min. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy bułeczki. Następnie denkiem mniejszej szklaneczki wyciskamy zagłębienia, które wypełniamy masą makową i serową, ciasto smarujemy białkiem. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 min w 170 st.C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here