rogaliki krucho – drożdżowe

2633

składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
30 g drożdży
150 g śmietany

nadzienie:
marmolada / powidła / czekolada
cukier puder do posypania

wykonanie:
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy wszystkie produkty na ciasto. i wyrabiamy 2 min/interwał. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą z osobna wałkujemy w kształt koła na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy 16 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy formując rogale, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 25 – 30 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here