smalec bieszczadzki

4820

składniki:
500 g swojskiego smalcu
150 g swojskich skwarek
250 g kiełbasy swojskiej
250 g cebuli
2 jabłka szara reneta
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na patelni z 3 łyżkami smalcu na lekko złoty kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę wkładamy do cebuli i razem dusimy.  Do uduszonej cebuli i jabłek wkładamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostały smalec i skwarki. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Smalec chłopski najbardziej smakuje z pajdą swojskiego chleba i kiszonym ogórkiem z własnej spiżarni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here