duszone żeberka w aromatycznym sosie

1439

składniki:zeberka
1000 – 1200 g żeberek wieprzowych
3 – 4 duże cebule
5 ząbków czosnku
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
1 łyżka kozieradki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki smalcu
250 ml wody
2 płaskie łyżki mąki
sól, pieprz
2 świeże gałązki rozmarynu
zeberka1
wykonanie:
Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i smażymy żeberka z obu stron na złoty kolor. Usmażone żeberka przekładamy do rondla. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelnię, w której smażyły się żeberka dodajemy drugą łyżkę smalcu oraz pokrojoną cebulę. Smażymy na rumiano. Gdy cebula jest gotowa wlewamy do niej wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 min. Zawartość patelni przekładamy do żeberek, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kozieradkę oraz rozmaryn i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1,5 godz. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do żeberek i wszystko razem dusimy ok.10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here