migdały w czekoladzie

3302

składniki:
1 szk. migdałów
20 g cukru
10 ml wody
5 g masła
180 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie : kakao i cynamon do obtoczenia

wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy migdały i gotujemy, aż cukier zrobi się bursztynowy. Następnie dodajemy masło i przekładamy całość na blachę do przestudzenia. W między czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudzone migdały przekładamy do miski i polewamy czekoladą i mieszamy aby czekolada pokryła migdału. Pokryte czekoladą migdały układamy na papierze do pieczenia tak aby się nie dotykały i odstawimy w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady. Lekko zastygnięte możemy obtoczyć w mieszaninie kakaa z cynamonem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here