placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

1795

składniki:
700 g obranych ziemniaków
500 g kiszonej kapusty
60g cebuli
2 jaja
1 ząbek czosnku
3 płaskie łyżki mąki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Kapustę odciskamy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 7 min. Następnie odcedzamy odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy, drobniutko kroimy. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wystudzoną kapustę odciskamy, łączymy z ziemniakami i cebulą. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.placki_ziemn_kap2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here