domowe kopytka

1793

składniki:
1000 g ziemniaków ugotowanych
ok. 300-360 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków i wielkości jajek)
2 jajka
2-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
dodatkowo:
sól
mąka do podsypanie ciasta jeśli się klei podczas formowania kopytek

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, solimy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i dusimy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę, odstawiamy do  całkowitego ostygnięcia. Można użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy olej i sól, zagotowujemy. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną  oraz mąkę ziemniaczaną i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na części, formujemy wałki grubości ok. 2cm, obtaczamy w mące, lekko je spłaszczamy i kroimy na ok.3-4 cm kawałki. Wrzucamy partiami na wrzącą wodę, delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerz. Podajemy np. okraszone masłem, skwareczkami, sosem grzybowym lub wg upodobań.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here