RSS

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiszoną kapustą

Marzec 02

zapiekanka_kapustaskładniki:
1200 g ziemniaków
500 g wędzonego boczku
500 g kiszonej kapusty
2 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
300 g cebuli
300 g pora
30 g masła
25 g czosnku
300 g sera żółtego
300 g śmietany
2 jaja

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko,odcedzamy i posypujemy pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Kiszoną kapustę odciskamy, kroimy, wkładamy na patelnię, dolewamy tłuszczu z usmażonego boczku, dodajemy kozieradkę, sól, kminek, paprykę oraz pieprz i dusimy ok. 15min. na małym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, pora myjemy, kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu na szklisty kolor, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jaja,dodajemy  pieprz oraz sól i miksujemy.zapiekanka_kapusta

Ziemniaki dzielimy na 3 części, kapustę na dwie części, warzywa na 2 części, boczek na 2 części i ser żółty na 3 części.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami: ziemniaki- kapusta-boczek-warzywa-ser żółty-ziemniaki-kapusta-boczek-warzywa-ser żółty-ziemniaki. Zalewamy śmietaną przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min. w temp. 200 st.C. Następnie wyjmujemy posypujemy pozostałą częścią sera żółtego, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min.

 

Posted by on 2 marca 2015 in Bez kategorii

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *