ciasto przebiśnieg

2237

przebisnieg1składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl mąki
1/3 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
nasączenie:
1/2 szkl mocnego naparu z kawy wymieszanego z 20 ml likieru kawowego

wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i dodajemy do ubitych jaj i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33cm x 21cm). Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ponczujemy 1/2 szkl mocnego naparu z kawy z dodatkiem 20 ml likieru kawowego.

składniki na masę serową:
300 g serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
6 łyżek gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą. Śmietanę ubijamy z cukrem na „puszysto”, dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki.

składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki agrestowe
500 ml gorącej wody
2 owoce kiwi
opcjonalnie bita śmietana lub bezy do dekoracji

wykonanie:
Owoce obieramy i kroimy w plasterki a następnie w ćwiartki i układamy na masie serowej. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy zaczną tężeć przekładamy na owoce. Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem możemy ciasto udekorować kleksem bitej śmietany lub małą bezą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here