tortilla meksykańska

1811

składniki na farsz:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 słodka papryka
150 g czerwonej fasoli
150 g kukurydzy
1 duża cebula
2 pomidory
4 ząbki czosnku
sos tabasco
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mięso, posiekany czosnek, sól, pieprz i smażymy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy razem z papryką w kostkę. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa i dusimy, aż papryka zmięknie. Doprawiamy sosem tabasco. Gotowy farsz nakładamy na placki i zwijamy, zaginamy jedną końcówkę. Możemy podać z sosem czosnkowym.

składniki na ciasto:
250 g mąki
2 łyżki oleju
ok. 100 ml wody
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, nacieram olejem i odstawiamy na ok. 30 min. aby ciasto „odpoczęło”. Następnie dzielimy ciasto na kawałki i wałkujemy okrągłe placuszki. Patelnię rozgrzewamy i pieczemy placuszki bez tłuszczu. Upieczone tortille przekładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym i przykrywamy pokrywką.tortilla_meksyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here