kotlety z kaszy jaglanej i jajek

1687

składniki:kotlet_kasza
1/2 szkl kaszy jaglanej
2 łyżeczki kozieradki
5 jaj
1 cebula
30 g masła
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Kaszę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy masło oraz cebulę i smażymy na małym ogniu, do uzyskania szklistego koloru. Następnie odlewamy z kaszy zimną wodę, przelewamy na sitku wrząca wodą, wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką gorącej wody, dodajemy kozieradkę, pół łyżeczki soli oraz usmażoną cebulę i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez kaszę. Zdejmujemy kaszę z ognia przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 min. Następnie do kaszy wbijamy 1 jajo surowe i wkładamy pokrojone jajka. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here