placki ziemniaczane po bieszczadzku

5096

składniki na sos grzybowy:
150 g suszonych grzybów
2 duże cebule
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
sól, pieprz

wykonanie:
Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 12 godzin.

Następnie odcedzamy na sitku, sprawdzamy czy na dnie nie ma piasku. Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 minut. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody, w której gotowały się grzyby nie wylewamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy. Do usmażonej cebuli dodajemy grzyby i jeszcze smażymy ok 10 min.
W 1/2 szklanki zimnego wywaru z grzybów rozpuszczamy mąkę  i wlewamy do usmażonych grzybów z cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

składniki na gulasz:
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki kozieradki
sól, pieprz
2 łyżki mąki
50 g smalcu

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, oprószamy  pieprzem, dodajemy sproszkowaną paprykę, cząber, kozieradkę oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy do momentu odparowania wody. Mięso łączymy z sosem grzybowym.

składniki na placki:
1000 g obranych ziemniaków
150 g cebuli
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól, pieprz
olej lub smalec do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, drobniutko kroimy. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Ziemniaki łączymy z cebulą, wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,  nakładamy ciasto ziemniaczane rozprowadzamy na całą patelnię  i smażymy z obu stron na złoty kolor.

ponadto:
2 ogórki konserwowe
śmietana 18%
Ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę.

Na usmażony placek nakładamy 3 łyżki farszu i przykrawamy drugim plackiem. Wierzch polewamy śmietaną i posypujemy pokrojonym ogórkiem.pl_po_bieszczadzku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here