ciasto kawoszek

1799

kawoszek2

składniki na ciasto:
4 jajka
200 g mąki
180 g cukru
30 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 szkl naparu z kawy

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25×21 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, przekrawamy na dwa blaty i ponczujemy.

składniki na krem:
200 g masła
3 łyżki kawy mielonej
1/3 szkl  wody
4 łyżki cukru pudru
200 ml wódki

wykonanie:
Kawę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy stopniowo kawę i alkohol.

składniki na polewę:
80 g czekolady gorzkiej
40 g masła

wykonanie:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto przekładamy masą, oblewamy polewą i schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here