placki ziemniaczane po węgiersku

2937

 

składniki na gulasz:
600 g szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 ziarenka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki kozieradki
sól, pieprz
2 łyżki mąki
50 g smalcu

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, oprószamy  pieprzem, dodajemy sproszkowaną paprykę, cząber, kozieradkę oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Następnie do mięsa wkładamy  paprykę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy do momentu, gdy  mięso będzie miękkie.

składniki na placki ziemniaczane:
1000 g obranych ziemniaków
150 g cebuli
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól, pieprz
olej lub smalec do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, drobniutko kroimy. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Ziemniaki łączymy z cebulą, wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz smażymy duże placki z obu stron na złoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here