delikatne czekoladowe ciasto z bananami

1405

składniki:
200 g czekolady deserowej
120 g masła
50 g cukru
4 jajka
200 ml śmietanki 30 %
35 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 banany
opcjonalnie:
kakao do posypania

wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, następnie dodajemy cukier oraz śmietankę, wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do innego naczynia i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy czekoladowej. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo do masy mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki o średnicy 27 cm. Banany obieramy, kroimy i układamy na masie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Opcjonalnie podajemy oprószone kakaem.

ciasto_z_bananami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here