wątróbka wieprzowa w piwie

3416

 

składniki:
500 – 600 g wątroby wieprzowej
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 średnie cebule
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
200 ml piwa
150 ml słodkiej śmietanki
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz

wykonanie:
Wątrobę myjemy, wkładamy do mleka i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 godz.
Cebulę obieramy kroimy na pół plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na szklisty kolor, przekładamy na miskę.
Wątrobę wyjmujemy z mleka, płuczemy w wodzie, osuszamy, kroimy w plastry, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątrobę z obu stron po ok. 2 min. Usmażoną wątrobę przekładamy do rondla,  oprószamy ziołami i solą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Piwo łączymy ze śmietaną i wlewamy do wątróbki, przykrywamy pokrywką i dusimy na maleńkim ogniu ok. 8 min., dodajemy cebulę i dusimy ok. 2 min.
Doprawiamy do smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here