wielkanocna babka dwukolorowa

1867

baba2

składniki:
250 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
10 g kakao
200 g cukru
6 jajek
200 g oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy olej. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy razem z ekstraktem waniliowym do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przekładamy do natłuszczonej fory z kominem o średnicy ok. 22 cm. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do formy na jasne ciasto. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 45 – 55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here