RSS

prosta sałatka warstwowa

Marzec 30
prosta sałatka warstwowa

składniki:
5 jaj
1 średni por
200 g sera żółtego
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka tuńczyka w oleju
1 słoiczek majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka musztardy
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pora myjemy, kroimy w półplasterki, oprószamy lekko solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1/2 godz. by zmiękł.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona fasolka-ser żółty-sos majonezowy-żółtka jaj-szczypiorek.

 

Posted by on 30 marca 2015 in sałatki

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *