babka marmurkowa z amaretto

4449

 

składniki:
2 szkl mąki
200 g cukru
4 jajka
200 g masła
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, następnie stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas ucieramy. Wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Na końcu w osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy je stopniowo do ciasta, mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Formę (ok. 22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z foremki i jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem.

babka_marmurkowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here