ciasto makowo serowo jabłkowe

10316

 

składniki na ciasto:
250 mąki
150 g masła
1 jajo
150 g cukru pudru

wykonanie:
Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce.
Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C.

składniki na masę serową:
1000 g tłustego sera
250 g cukru pudru
120 g masła
5 jajek
opcjonalnie: bakalie, aromat

wykonanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową.

masa makowa:
850 g maku z puszki

Na podpieczone ciasto kruche wykładamy  gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min.

składniki masę jabłkową:
1100 g jabłek kwaśnych
1/2 szkl cukru
1 galaretka o smaku cytrynowym

wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie wsypujemy galaretkę, mieszamy.

Na upieczone ciasto makowo-serowe wykładamy uduszone jabłka, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy upieczonym ciastem kruchym.

Wierzch ciasta makowo serowo jabłkowego polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg. upodobań

8 KOMENTARZE

  1. Witam, Ciasto kruche pieczemy 15 min., po czym na jedno ciasto kruche wykładamy masy i znowu pieczemy. A co z drugim, którym przykrywamy? Już nie pieczemy?

    • Pieczemy tak jak jest napisane na samym początku „ciasto, dzielimy na dwie równe części… i pieczemy w dwóch jednakowych blachach”. Przykrywamy upieczonym ciastem. Pozdrawiam

  2. Zrobiłam to ciacho, super smaczne, ale niestety masa makowa i sernik nie trzymały się kupy i do tego rozmiekczyły kruche ciasto. Co poszło nie tak…?masa makowa bakaland
    Dodam ze trzymalam nawet troche dłużej w piekarniku.

Skomentuj Gosia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here