RSS

gofry orkiszowe z polnymi stokrotkami

Kwiecień 13
gofry orkiszowe z polnymi stokrotkami

 

składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej orkiszowej
500 g mleka
70 g oleju
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek.  Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem.
Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi

składniki na krem:
250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
garść świeżo zerwanych stokrotek

wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dosłownie chwilkę. Gotowym krem nakładamy na gofry i posypujemy stokrotkami.

 

Posted by on 13 kwietnia 2015 in ciacha i desery, gofry

3 komentarze

Tags: , , , , , , , ,

3 responses to “gofry orkiszowe z polnymi stokrotkami

  1. ilovebakepl

    13 kwietnia 2015 at 07:34

    jakbym takiego gofra dostala to caly dzien juz bym miala radosny 🙂

     
    • Aśka

      13 kwietnia 2015 at 08:25

      o tak 🙂 zwłaszcza z polnymi stokrotkami 🙂 polecam, stokrotki są bardzo smaczne 😉

       
      • Aśka

        13 kwietnia 2015 at 08:34

        Stokrotki są bardzo smaczne i zdrowe pod warunkiem, że są zbierane na łące, gdzie nie stosuje się oprysków i pestycydów oraz z dala od drogi.

         

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *