wiosenne ciastka z kremem i fiołkami

1690

 

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
krem z serka mascarpone
garść leśnych fiołków
kiwi
pomarańcza
ok. 4 kostki startej czekolady

wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając brzegi np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą.
Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na krem:
100 g śmietany 30 lub 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta.

Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi ok. 15 szt.)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here