RSS

wiosenne ciastka z kremem i fiołkami

Kwiecień 14
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami

 

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
krem z serka mascarpone
garść leśnych fiołków
kiwi
pomarańcza
ok. 4 kostki startej czekolady

wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając brzegi np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą.
Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na krem:
100 g śmietany 30 lub 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta.

Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi ok. 15 szt.)

 

Posted by on 14 kwietnia 2015 in ciacha i desery, ciasteczka

1 Comment

Tags: , , , , , , , , ,

One response to “wiosenne ciastka z kremem i fiołkami

  1. gin

    15 kwietnia 2015 at 14:29

    Coś wspaniałego 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *