RSS

placuszki bananowe

Kwiecień 16
placuszki bananowe

 

składniki:
5 dojrzałych bananów
280 g mąki
250 ml wody gazowanej
2 jajka
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo: olej do smażenia
syrop klonowy do podania

wykonanie:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Żółtka miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i wodą a następnie łączymy z bananami i białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli.

Gotowe ciasto kładziemy łyżką na natłuszczonej i nagrzanej patelni. Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z syropem klonowym.

 

Posted by on 16 kwietnia 2015 in dania główne, naleśniki racuchy krokiety

4 komentarze

Tags: , ,

4 responses to “placuszki bananowe

  1. Konczi i Szpileczka

    16 kwietnia 2015 at 06:40

    Łatwe i smaczne, w sam raz na drugie śniadanko

     
  2. wedelka

    18 kwietnia 2015 at 20:59

    Ulubione placki mojej córki 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *