pizza florencka

1842

 

składniki na ciasto pizzy:
300 g mąki
20 g drożdży
3/4 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasta (gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodajemy więcej mąki). Odstawiamy na ok. 60 min do wyrośnięcia.

składniki na wierzch:

3 pomidory
3 cebule
40 g kaparów
4 łyżki oleju
120 g sera żółtego
bazylia, tymianek
sól, pieprz
opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here