pizza z pieczarkami, papryką i salami

5685

 

składniki na ciasto pizzy:
300 g mąki
10 g drożdży
3/4 szkl wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo: olej do natłuszczenia blaszki

wykonanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże z cukrem i letnia wodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce.
składniki na wierzch:
200 g pieczarek
100 g salami
1 papryka
1 cebula
200 g sera żółtego
sos lub koncentrat pomidorowy
oregano, tymianek, bazylia

wykonanie:
Ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Następnie układamy warstwami: salami, pieczarki, cebulę, paprykę. Na koniec posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok. 20 min.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here