RSS

pesto niedźwiedzia

Kwiecień 23
pesto niedźwiedzia

 

składniki:
150 g liści czosnku niedźwiedziego
30 g ziaren słonecznika
125 ml oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz

wykonanie:
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Liście czosnku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem.
Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba.

 

Posted by on 23 kwietnia 2015 in dodatki, smarowidła do chleba, sosy dipy

2 komentarze

Tags: , , , ,

2 responses to “pesto niedźwiedzia

  1. foodmania

    23 kwietnia 2015 at 17:05

    czosnek niedźwiedzi ma wyjątkowy smak!

     
    • Aśka

      23 kwietnia 2015 at 19:53

      zgadzam się w 100 % 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *