lekka i chrupiąca sałatka wiosenna

3697

składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek gruntowy
1 mała papryka czerwona
1 duży pomidor
100 g zielonych oliwek
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/4 pęczka szczypiorku

wykonanie:
Sałatę myjemy osuszamy i rozdrabniamy na małe kawałki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Przygotowane składniki wykładamy na salaterkę dodajemy oliwki i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i łączymy z sałatką. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy sałatkę. Podajemy schłodzoną w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here